Bahasa: EN | 中文 | BM |

HAIKY BORNEO SDN BHD

Apabila syarikat itu menghentikan operasi di Myanmar pada Ogos 1997, mereka memperoleh Brintrade Hai Kee Enterprise Sdn Bhd, kini dikenali sebagai Haiky Borneo Sdn Bhd. HBSB terlibat terutamanya dalam perolehan dan pemprosesan makanan laut di Sandakan.

Tiga tahun kemudian, pada tahun 2000, HBSB mengembangkan kilang penyumberan dan pemprosesannya ke Tawau. Pada tahun berikutnya, syarikat itu menumpukan usaha membina rangkaian pemasaran produk makanan laut - udang, sotong, ketam dan ikan - dari Malaysia Timur. Sasaran pasaran ialah Lembah Klang dan beberapa negeri lain, dengan bahagian yang agak kecil dieksport ke negara seperti Jepun, China dan Australia.
HBSB beribu pejabat di Lot 135 & 136, Sedco Industrial Estate, Phase 11A, Mile 3, Jalan Utara, 90000 Sandakan, Sabah, East Malaysia. Kami bertanggungjawab menghantar bahan mentah segar ke dua kilang lain yang terletak di Kepong (HKHSB dan HMSB) dan Selayang, KL (HKHFSB) untuk proses selanjutnya. Ikan gred rendah akan dihantar ke HSISB untuk diproses menjadi produk surimi dan kemudian diedarkan kepada pelanggan. Produk sejuk beku akan dieksport terus kepada pelanggan atau dieksport oleh Hai Kee Hung Shanghai.